fotolijn

Scoutsnieuws

Berentocht 4 februari - Meld je scouts aan!

Zaterdag 4 februari 2023 is er weer een Berentocht, georganiseerd door de Sint Jorisgroep 5! In deze email vind je informatie waarmee je je scouts kan voorbereiden.
 
Inschrijven en deadline:
Hieronder staan twee aanmeldformulieren. De eerste is om jouw scouts speltak (11 tot 15 jaar) aan te melden en de tweede is om apart vrijwilligers/leiding aan te melden die graag willen helpen, maar geen scoutsleiding zijn. De deadline voor het inschrijven is zondag 22 januari.
Planning:
 • 22 januari: Deadline aanmelden
 • 27 januari: Informatie e-mail met startinformatie 
 • 02 februari: We verzamelen de definitieve deelnemersaantallen bij de deelnemende groepen
 • 04 februari: Berentocht in Den Haag
  • 18:30u - eerste patrouille/ronde vertrekt
  • 01:00u - maximale eindtijd op eindlocatie
Exacte starttijden en tijdslots worden een week voor aanvang doorgegeven. Er vindt geen centrale overnachting plaats. Na de laatste post is de Berentocht klaar. Speltakken kunnen zelf bepalen of ze willen overnachting op bijvoorbeeld hun eigen groepshuis. Deelname per deelnemer bedraagt €4,- per persoon. Voor vrijwilligers is de Berentocht gratis.
 
Routetechnieken
De volgende routetechnieken worden bij de Berentocht gebruikt:
 • Oleaat
 • Stripkaart
 • Kruispuntenroute (en variaties daarop)
 • Kaartcoördinaat
 • Andere routebeschrijvingen waarbij geen specifieke kennis nodig is
Wij hebben er al heel veel zin in! Jullie ook?
 
Scoutinggroeten,
 
Scoutsleiding Sint Jorisgroep 5

Jurre, Laura, David en Meike

Scouts regioactiviteiten 2022/2023

welpen RGBTijdens de Scouts Leiding Raad (SLR) op 27 oktober hebben de aanwezige leiders van Haagse scoutsgroepen een aantal regioactiviteiten besproken. Voor de scouts (11-15 jaar) worden de volgende activiteiten georganiseerd:

 • Berentocht - 4 februari 2023
  Organisatie: Scouting Sint Jorisgroep 5
  Locatie: In/rondom Den Haag
  Aanmelden: Volgt via de e-mail in december

 • Regionale Scouting Wedstrijden - (12) 13 en 14 mei 2023
  Organisatie: RSW Commissie
  Locatie: Scoutcentrum Rotterdam

 • Regionale Kookwedstrijden - Datum in 2023 (volgt nog)
  Organisatie: Scouting Stanley 55
  Locatie: Scouting Stanley 55

Volgende vergadering:
Woensdag 18 januari 2023
20:00 uur bij de Mohicanen.

Regionale Scoutingwedstrijden (RSW) Den Haag - Editie 2022

Maar liefst drie jaar moesten we er op wachten, dus er waren weinig scouts die een eerdere editie van de Haagse Regionale Scoutingwedstrijden (RSW) hebben meegemaakt in 2019. Op 21 en 22 mei was het weer zover! De RSW van 2022 ging van start op Scouting Kampeerterrein Stealduin in 's Gravenzande.

Maar liefst 31 groepjes en 150+ deelnemers van acht Haagse Scoutinggroepen gingen met elkaar de competitie aan in het klassement. De groepjes lieten hun beste skills zien op de onderdelen: kamperen, hike, koken en spel.

Na aankomst van alle deelnemers, gingen de groepjes aan de slag met de tenten en keukenluifels opzetten. Zonder hulp van de eigen leiding, want je moet laten zien wat je als groepje kan en hebt geleerd hebt bij Scouting. Tussentijds liep de jury rond om de groepjes te beoordelen op de samenwerking en Scoutingtechnieken.

Al snel was het tijd voor de opening. Het themateam van de RSW-organisatie stelde alle deelnemers voor uit de You-Scout-Con! Een competitie tussen vloggers waarbij ze meerdere challenges aan moeten gaan. Gerrit Glitter (presentator) stelde elke vlogger voor die we dit weekendkamp allemaal hebben leren kennen. Welke vlogger weet de challenges het beste te doorlopen?

Na de opening was er nog kort de tijd om het opzetten van de tenten af te maken en daarna gingen de groepjes van start aan de hike. Nog even een leuke foto van het groepje en insmeren met zonnebrand, gingen de scouts op pad. Door middel van verschillende routetechnieken liepen de scouts door het Staelduinse bos, langs de weilanden en kassen langs drie posten. Een deel van de groepjes lukte het om op tijd terug te zijn op het kampterrein. Een deel van de groepjes moesten opgehaald worden, zodat we konden starten met het koken.

De groepjes moesten na de hike aan de slag met het koken. Vele groepjes hadden zelf bedacht wat ze gingen maken. Een driegangen menu werd gekookt voor de jury die elk gerecht heeft geproefd. Van versierdere cake, tot burgers, wraps, noodles, fruitsalades, poke-bowls en nog vele andere gerechten werden geproefd. Ook keek de jury naar samenwerking, hygiëne en aankleding van de gerechten.

Toen de afwas klaar was, werden de scouts opgetrommeld om samen een spel te spelen. Elk groepje had een telefoon nodig om een online spel te spelen. Op verschillende posten moesten de groepjes QR-codes verzamelen om energie te verzamelen. Met de energie was het mogelijk om fruit en andere items te verzamelen. Twee appels worden samen een peer, twee peren werd een ananas etc. etc. Bomen produceren appels, twee bomen worden samen een betere boom die meer produceert. Door items te verkopen kunnen de scouts nieuwe bomen en andere items kopen om beter te worden in het spel. Er werd flink gerend en veel strategie besproken om veel munten te verzamelen.

Na flink rennen, kregen we een speciale verassing bij het kampvuur. Drie scout-vloggers hebben samen het kampvuur opgebouwd, maar konden er op het moment supreme niet bij zijn. Zo werd het kampvuur magisch op afstand ontstoken met een klein special effect van vuurwerk. Na een You-Scout-Con quiz werd de tussenstand van het RSW bekend gemaakt. En toen was het echt tijd om te gaan slapen.

De zondag startte met het ontbijt op het subkamp waarna we op het grote veld een challenges spel hebben gespeeld. We moesten bij allerlei posten verschillende opdrachten en challenges tegen andere groepjes spelen om punten te verdienen.

Helaas komt aan het weekendkamp ook bijna weer een einde. Dus was het alweer tijd om onze tenten af te breken. Ook daar keek de jury mee met de groepjes hoe het er aan toe gaat om de laatste punten toe te kennen voor het klassement. De aanhangers werden volgeladen en met een lunch en een perenijsje, sloten we het weekendkamp op het grote veld af.

Daar vertelde Pipipow, een van de You-Scout-Con vloggers, eigenlijk ook Pieter was. Gerrit Glitter heeft alle vloggers bedankt voor de deelnamen en gaf vervolgens het woord aan de organisatie van de RSW. Het was tijd voor de prijsuitreiking. De top drie per onderdeel (kamperen, hike, koken en spel) kregen een subprijs uitgereikt.

Vervolgens noemde de organisatie alle groepjes één voor één op, in volgorde van de uiteindelijk plaats in het klassement. Langzaam maar zeker kwamen we op die manier bij de top drie, die naar voren werden geroepen. Bij het bekendmaken van de laatste drie groepjes werd duidelijk welke groepjes naar de Landelijke Scoutingwedstrijden (LSW) mogen.

Uitslag:

Uitslag

 

Foto's top 3:

20220522 1405 IMG 7766 Middel 20220522 1405 IMG 7766 Middel 20220522 1405 IMG 7766 Middel 20220522 1405 IMG 7766 Middel  

Uitslag regionale kookwedstrijden 2022 - Scouts

 

Afgelopen zaterdag was er gezellige drukte bij de regionale kookwedstrijden van de scouts (11-15 jaar). In het Oostduinpark bij Scouting Stanley 55 zorgde de vele aanwezigen voor veel bekijks door voorbijgangers. Ruim 30 groepjes proberen de jury te verleiden met hun zelfbereide gerechten. Met een voor- hoofd en nagerecht gingen kleine subgroepjes van 4 a 7 personen aan de slag met zelfbedachte gerechten. Het thema van dit jaar was Meatlovers. Dat zorgde ervoor dat de jury veel burgers voorgeschoteld kreeg.

Er deden maar liefst 8 Haagse Scoutinggroepen mee aan het evenement, welke volledig werd georganiseerd door vrijwilligers. De volgende Scoutinggroepen waren vertegenwoordigd: Be-Pals Prinses Juliana, De Mohicanen, De Rimboejagers, Ferguson, Haagse Hout, Scouting Rustenburg, Sint Jorisgroep 5 en Stanley 55.

De winst ging er dit jaar naar de Reigers (= subgroepje) van Scouting Sint Jorisgroep 5 die als voorafje chickenwings hebben gemaakt. Daarna kreeg de jury rijkgevulde taco's en als toetje een vlaflip die volledig versierd was.

De regionale kookwedstrijden was het eerste grote Scoutingevent dat voor deze leeftijdsgroep werd georganiseerd sinds het coronatijdperk. Gelukkig hoeven de scouts niet lang meer te wachten, want in mei gaan de vele groepjes weer de strijd met elkaar aan tijdens de Regionale Scoutingwedstrijden (RSW). Dan kamperen we een weekeind lang op Scoutingkampeerterrein Staelduin in 's-Gravenzande. Dan worden we onder andere beoordeeld op kampeertechnieken, hike, koken, spel en thema. De twee winnaars mogen dan naar de Landelijke Scoutingwedstrijden (LSW).

Onderstaand een foto van de winnaars en de uitslag van de regionale kookwedstrijden:

Kookwedstrijden 2022

Kookwedstrijden - Details & Aanmelden

Details
Datum: 9 april 2022
Locatie: op het veld bij de Stanley 55 in park Oostduin te den haag (Oostduinlaan 55). 
Thema: Meatlovers.
Te besteden per scout: 4 euro. We verwachten hiervoor een voor-, hoofd- en nagerecht. 
Tijdschema
12:30 - 13:00 aankomst aanhangers
12:30 - 13:30 opbouw keuken en inschrijven groepjes
13:30 - 13:45 opening
13:45 - 16:00 Kookwedstijden (uiterlijk 14:30 voorgerecht, 15:15 hoofd- en 16:00 nagerecht)
16:00 - 16:45 opruimen
16:45 - 17:00 prijsuitreiking en sluiting
Zelf mee te nemen: 
Keukentent en alle nodige kook attributen inclusief een eventuele tafel.  Afgesproken is dat we per groep minimaal 1 brandblusser meenemen. Vergeet de vuilniszakken en jerrycans voor water niet.
Verder kunnen aanhangers op het terrein blijven staan maar moeten auto`s in de wijk worden geparkeerd. Diederik verneemt graag voor 26 maart welke groepen er met hoeveel scouts zullen deelnemen. Laat dit weten via Diederik Demeijer (klik hier om te mailen). Ook zijn er nog vijf leiders nodig voor de jury, uiteraard het liefst van verschillende groepen, hiervoor kun je je ook aanmelden bij Diederik. 

Update scouts activiteiten 2022

Bij deze een update vanuit het scouts speltakteam over onze geplande activiteiten voor 2022, met een wijziging in de datum voor de SLR:

 •  Berentocht: 5 februari 2022
  Voor de berentocht hebben we nog altijd geen organisatie. Tot op heden gaat deze dan ook niet door, tenzij iemand alsnog de organisatie op zich wil nemen.

 • RSW: 20 t/m 22 mei 2022 (vrijdag alleen voor leiding/vrijwilligers)
  We staan weer stil bij de RSW op de volgende SLR. Zie voor de taakverdeling de notulen van 20 oktober in de bijlage.

 • Kookwedstrijden: 9 april 2022
  Ook de kookwedstrijden bespreken we de volgende SLR. Stanley 55 organiseert de wedstrijden.

 • SLR: verplaatst van 12 januari naar 2 maart 2022
  Aangezien de huidige coronamaatreg​elen doorlopen tot 14 januari stellen we als speltakteam voor om onze SLR te verplaatsen naar woensdag 2 maart. Alsnog bij De Mohicanen (adres: Daal en Bergselaan 9) om 20.00 uur. Als er tussendoor toch iemand aangeeft dat hij of zij de berentocht wil organiseren, zullen we voor die datum alsnog een SLR plannen.
​Ondanks de omstandigheden wensen wij jullie allemaal fijne feestdagen en alvast een gelukkig 2022. Wij hopen dat we samen met jullie in 2022 leuke activiteiten kunnen organiseren voor alle scouts in onze regio.
 
Groeten,
Tim, Bob en Laura