fotolijn

Regionieuws

Jaarplan 2023

Logo met splashIn het jaarplan heeft het regiobestuur beschreven wat de plannen zijn voor het jaar 2023. In het jaarplan staat toegelicht welke activiteiten er bij Scouting Regio Den Haag gepland staan voor het jaar 2023, welke thema's centraal zullen staan en een verkorte versie van de begroting 2023. 

Meer weten over de Scouting in de toekomst en waar we voor staan? Dat lees je ook in het jaarplan.
Deze download de PDF hier of klik op de afbeelding:

Jaarplan 2023

 

Jaarverslag 2022

Logo met splashIn het jaarverslag 2022 heeft het regiobestuur beschreven wat er op regionaal vlak bij Scouting in Den Haag allemaal gebeurd is. In het jaarverslag staat toegelicht welke activiteiten er bij Scouting Regio Den Haag geweest zijn, welke thema's centraal zullen stonden en een verkorte versie van de financiele realisatie in 2022. 

Meer weten over de Scouting in de toekomst en waar we voor staan? Dat lees je in het jaarplan 2022.

Download het jaarverslag hier of klik op de afbeelding:

Jaarverslag 2021

 

Regionale brainstormsessie meerjarenbeleid - 19 oktober

papierscheurhoutregiologokopieBeste Haagse Scoutingvrijwilliger,

Hoe blijven we als Scouting Nederland een gezonde vereniging die toekomstproof is? Wat vinden jullie daarbij belangrijke thema’s om in de komende jaren extra aandacht aan te besteden? Hoe kijken jullie naar onder andere duurzaamheid en mentale gezondheid? In 2023 maakt Scouting Nederland het nieuwe meerjarenbeleid 2024-2025. Hiervoor willen zij input uit hele land ophalen.

Om de input op te halen organiseert het landelijk bestuur van Scouting Nederland brainstormsessies in alle regio's, zo ook in Den Haag. Graag willen zij hier zo veel mogelijk bestuursleden en kaderleden van de groepen voor uitnodigen. Voor de frisse blik is vooral ook jonge leiding zeer welkom (!). Een goede vertegenwoordiging van land, water en lucht is belangrijk. Iedereen is dus welkom.

De brainstormsessie voor Den Haag vindt plaats op woensdag 19 oktober 2022, aanvang 20.00 uur, in Scoutscentrum De Eendenkooi in het Zuiderpark. We zien je aanmelding graag via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of via een Whappje naar 06 2270 5672 met vermelding van naam en groep. Graag tot ziens op 19 oktober!

Verslag landelijke bijeenkomst - Regio's en admiraliteiten

papierscheurhoutregiologokopieOp zaterdag 1 oktober jl. vond de halfjaarlijkse bijeenkomst met voorzitters van regio's en admiraliteiten plaats. Deze keer was de locatie Maxima's in Leusden; een toepasselijke naam met Koningin Máxima als beschermvrouwe van Scouting Nederland.

Jaap Boot (voorzitter Scouting Nederland) opende de bijeenkomst met mededelingen die de dynamiek van Scouting illustreerden. Vervolgens schetste Fedde Boersma (directeur Scouting Nederland) de contouren van het activiteitenplan 2023. Het belooft wederom een avontuurlijk jaar te worden. Marjet Karssenberg lichtte het proces tot het komen van het meerjarenplan toe, dat onder meer bestaat uit brainstorm sessies in het land, waarbij ook jonge vrijwilligers zeer welkom zijn; de jeugd heeft de toekomst! Onze regio organiseert samen met Regio Vlietstreek een sessie op 19 oktober.

Een belangrijke ontwikkeling is de aanpassing van samenwerking tussen regio's en admiraliteiten. Roel Ossewold, Ivo Weterings en Rozemarijn Hoobroeckx presenteerden de stand van zaken van dit project dat organisatorisch de verbintenis tussen regio en admiraliteit verder vergroot en juridisch duidelijkheid geeft over verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid. Onze regio heeft al goed contact met de regio's Delfland, Vlietstreek en Westland die samenvallen met regionale admiraliteit Delfland en zien dit project ook als een kans om op meer vlakken samen te werken.

Vanuit de regio's waren er presentaties van Scout-Out, een tweejaarlijks scoutiviteit met een goede mix van educatie en entertainment, en van de Haarlemse jamborette, een vierjaarlijks internationaal evenement waar duizenden scouts neerstrijken in Spaarnwoude voor veel avontuur en kennismaking met andere culturen.

Maam van der Blij en Rozemarijn gingen in op socialeveiligheid binnen Scouting, wat continu aandacht behoeft om onze jeugdleden en vrijwilligers een prettige omgeving te bieden om zichzelf te zijn en zich te ontwikkelen. In groepjes bediscussieerden we wat in onze regio's aan sociale veiligheid (kunnen) doen en hoe we groepen kunnen ondersteunen.

Een ander actueel thema betreft de torenhoge inflatie. We hebben stilgestaan bij de impact hiervan voor Scouting, zoals stijgende energieprijzen, de kosten voor de activiteiten en trainingen en voor onderhoud aan gebouw en materieel, en de contributie voor ouders en de betaalbaarheid hiervan. We willen natuurlijk scouting zo laagdrempelig mogelijk houden, zodat iedereen kan blijven meedoen.

Natuurlijk was er ook voldoende tijd om te netwerken tijdens de pauzes, uitstekende lunch en borrel. Dit was een mooie gelegenheid om ervaringen uit te wisselen met andere voorzitters en ideeën op te doen. Langs deze weg ook dank aan Wiebo Hobma en collega's voor de organisatie van deze bijeenkomst.

Koninklijke onderscheiding voor Henk Kronenberg

Sint Jorisgroep 5Op zaterdag 3 september jl. ontving Henk Kronenberg uit handen van de Haagse burgemeester Jan van Zanen een koninklijke onderscheiding voor zijn verdiensten voor de maatschappij. De uitreiking vond plaats bij Scouting Van Weerden Poelmangroep (VWP), die Henk had voorgedragen voor deze onderscheiding. Naast vrijwilliger bij Scouting Nederland is Henk actief (geweest) bij een verscheidenheid van organisaties en initiatieven. In de toespraak van de burgemeester is Henk's staat van dienst terug te lezen: https://lnkd.in/edhh5hBz

Scouting regio Den Haag was ook bij deze feestelijke uitreiking aanwezig. Henk heeft onder meer gezorgd voor een nauwere samenwerking tussen Regio Vlietstreek (waar VWP formeel onder valt) en onze regio. Hier plukken we nog altijd de vruchten van. We feliciteren Henk van harte met deze welverdiende onderscheiding en hopen dat scouting en andere organisaties nog altijd een beroep mogen doen op zijn kennis en ervaring! Natuurlijk gunnen we Henk ook vrijetijd om van het leven te genieten.

Ontdek Scouting in Den Haag - Tijd voor avontuur 24 september

TvA Spandoek 250x50

Wanneer?

24 september 2022

Waar?

12 locaties verspreid over Den Haag

Wie?

Kinderen en jongeren van 5 tot 18 jaar alsook volwassen die als vrijwilliger aan de slag willen


 

Tijd voor Avontuur bij Scouting!

Hoog tijd voor actie! Daarom organiseert Scouting in Den Haag op 24 september 2022 het event ‘Tijd voor Avontuur’: Een avontuurlijke dag vol activiteiten en spellen voor kinderen en jongeren tussen de 5 en 18 jaar oud. Hou jij van spanning en avontuur? Dan dagen wij jou én je vrienden uit om mee te doen bij één van de Scoutinggroepen die je in Den Haag vindt.

‘Tijd voor Avontuur’ is een initiatief van Scouting Nederland, waarbij kinderen op een actieve manier kunnen #kennismaken met de grootste jeugdorganisatie van Nederland. Scouting staat voor uitdaging! Scouting biedt leuke en spannende activiteiten waarmee meiden en jongens worden uitgedaagd zich persoonlijk te ontwikkelen. Er is bij Scouting heel veel te beleven. Hoe ouder je bent, hoe groter en uitdagender het avontuur!

Ben jij de 18 jaar gepasseerd? Geen probleem! Kom gerust langs om te kijken hoe jij als vrijwilliger met Scouting aan de slag kunt. Ook voor volwassenen biedt Scouting veel uitdaging als leider, bestuurder of een andere functie als #vrijwilliger. 

Hoe kan ik meedoen?

Zoek één van de deelnemende Scoutinggroepen bij jou in de buurt en doe mee! Onderstaand vind je een overzicht met deelnemende locaties. Via de websites van individuele Scoutinggroepen kan je je aanmelden en vragen stellen.

In Den Haag zitten verscheidene scoutinggroepen die activiteiten 'ter land, ter zee en in de lucht' aanbieden, ofwel voor land-, water- en luchtscouts. Daarnaast heeft Den Haag een scoutinggroep voor kinderen en jongeren met een beperking. De muzikale scouts kunnen terecht bij de Haagse Drumband. Scouting levert een belangrijke bijdrage aan de maatschappij. Met een gezamenlijke opendag onder het mom van 'Tijd voor Avontuur' willen de Haagse scoutinggroepen iedereen de mogelijkheid bieden kennis te maken met de veelzijdigheid van Scouting. 


Deelnemende Scoutinggroepen:

Escamp

 • Landscouts Scouting Rustenburg
  11:00 tot 15:00 uur
  Escamplaan 61-G (Escampcarré) - Rustenburg en Oostbroek
  www.scoutingrustenburg.nl 

Laak

 • Waterscouts Scouting Rijswijkse Meeuwen / Watergeuzen (Waterscouts)
  11:00 tot 14:00 uur
  Binckhorstlaan 405 - Binckhorst
  https://www.rmwg.nl/

Loosduinen

Leidschenveen-Ypenburg

 • Waterscouts Scouting Satoko Kitahara (Waterscouts)
  10:00 tot 12:00 uur
  Aristoteluslaan 143, Stadsboerderij Landzigt -  Leidschenveen
  www.satokokitahara.nl 

Mariahoeve en Marlot

Scheveningen

 • Landscouts Scouting Sint Jorisgroep 5
  10:00 tot 17:30 (Tijden verschillen per leeftijdsgroep. Check hiervoor de website)
  Brugsestraat 49  - Belgisch Park
  www.sintjorisgroep5.nl/tijdvooravontuur

 • Waterscouts Haagse Waterscouts Baron van Pallandt (Waterscouts)
  10:00 - 12:00 uur
  Seinpoststraat 20 - Scheveningen Bad
  www.haagsewaterscouts.nl

 • BE GroepWegelaergroep (Scouts met een beperking)
  14:00 - 16:30 uur
  Brusselselaan 15 - Belgisch Park
  www.wegelaergroep.nl 

Segbroek

 • Landscouts Scouting Be Pals-Prinses Julianagroep
  11:00 tot 13:00 uur en van 14:00 tot 16:00 uur
  Laan van Poot 93 - Vogelwijk
  www.bepals.nl - aanmelden via: dit formulier

 • Waterscouts Scouting Macdonaldgroep (Waterscouts)
  10:00 tot 15:00 uur
  Daal en Bergselaan 5 - Bomen en bloemenbuurt
  www.macdonaldgroep.nl/ 

 • LandscoutsScouting de Mohicanen
  9:30-12:15 en 14:00-17:00 uur (tijden verschillen per leeftijdsgroep)
  Daal en Bergselaan 9 - Bomen en bloemenbuurt
  www.mohicanen.nl

 

Vind een deelnemende Scoutinggroep op de kaart