fotolijn

Maar liefst drie jaar moesten we er op wachten, dus er waren weinig scouts die een eerdere editie van de Haagse Regionale Scoutingwedstrijden (RSW) hebben meegemaakt in 2019. Op 21 en 22 mei was het weer zover! De RSW van 2022 ging van start op Scouting Kampeerterrein Stealduin in 's Gravenzande.

Maar liefst 31 groepjes en 150+ deelnemers van acht Haagse Scoutinggroepen gingen met elkaar de competitie aan in het klassement. De groepjes lieten hun beste skills zien op de onderdelen: kamperen, hike, koken en spel.

Na aankomst van alle deelnemers, gingen de groepjes aan de slag met de tenten en keukenluifels opzetten. Zonder hulp van de eigen leiding, want je moet laten zien wat je als groepje kan en hebt geleerd hebt bij Scouting. Tussentijds liep de jury rond om de groepjes te beoordelen op de samenwerking en Scoutingtechnieken.

Al snel was het tijd voor de opening. Het themateam van de RSW-organisatie stelde alle deelnemers voor uit de You-Scout-Con! Een competitie tussen vloggers waarbij ze meerdere challenges aan moeten gaan. Gerrit Glitter (presentator) stelde elke vlogger voor die we dit weekendkamp allemaal hebben leren kennen. Welke vlogger weet de challenges het beste te doorlopen?

Na de opening was er nog kort de tijd om het opzetten van de tenten af te maken en daarna gingen de groepjes van start aan de hike. Nog even een leuke foto van het groepje en insmeren met zonnebrand, gingen de scouts op pad. Door middel van verschillende routetechnieken liepen de scouts door het Staelduinse bos, langs de weilanden en kassen langs drie posten. Een deel van de groepjes lukte het om op tijd terug te zijn op het kampterrein. Een deel van de groepjes moesten opgehaald worden, zodat we konden starten met het koken.

De groepjes moesten na de hike aan de slag met het koken. Vele groepjes hadden zelf bedacht wat ze gingen maken. Een driegangen menu werd gekookt voor de jury die elk gerecht heeft geproefd. Van versierdere cake, tot burgers, wraps, noodles, fruitsalades, poke-bowls en nog vele andere gerechten werden geproefd. Ook keek de jury naar samenwerking, hygiëne en aankleding van de gerechten.

Toen de afwas klaar was, werden de scouts opgetrommeld om samen een spel te spelen. Elk groepje had een telefoon nodig om een online spel te spelen. Op verschillende posten moesten de groepjes QR-codes verzamelen om energie te verzamelen. Met de energie was het mogelijk om fruit en andere items te verzamelen. Twee appels worden samen een peer, twee peren werd een ananas etc. etc. Bomen produceren appels, twee bomen worden samen een betere boom die meer produceert. Door items te verkopen kunnen de scouts nieuwe bomen en andere items kopen om beter te worden in het spel. Er werd flink gerend en veel strategie besproken om veel munten te verzamelen.

Na flink rennen, kregen we een speciale verassing bij het kampvuur. Drie scout-vloggers hebben samen het kampvuur opgebouwd, maar konden er op het moment supreme niet bij zijn. Zo werd het kampvuur magisch op afstand ontstoken met een klein special effect van vuurwerk. Na een You-Scout-Con quiz werd de tussenstand van het RSW bekend gemaakt. En toen was het echt tijd om te gaan slapen.

De zondag startte met het ontbijt op het subkamp waarna we op het grote veld een challenges spel hebben gespeeld. We moesten bij allerlei posten verschillende opdrachten en challenges tegen andere groepjes spelen om punten te verdienen.

Helaas komt aan het weekendkamp ook bijna weer een einde. Dus was het alweer tijd om onze tenten af te breken. Ook daar keek de jury mee met de groepjes hoe het er aan toe gaat om de laatste punten toe te kennen voor het klassement. De aanhangers werden volgeladen en met een lunch en een perenijsje, sloten we het weekendkamp op het grote veld af.

Daar vertelde Pipipow, een van de You-Scout-Con vloggers, eigenlijk ook Pieter was. Gerrit Glitter heeft alle vloggers bedankt voor de deelnamen en gaf vervolgens het woord aan de organisatie van de RSW. Het was tijd voor de prijsuitreiking. De top drie per onderdeel (kamperen, hike, koken en spel) kregen een subprijs uitgereikt.

Vervolgens noemde de organisatie alle groepjes één voor één op, in volgorde van de uiteindelijk plaats in het klassement. Langzaam maar zeker kwamen we op die manier bij de top drie, die naar voren werden geroepen. Bij het bekendmaken van de laatste drie groepjes werd duidelijk welke groepjes naar de Landelijke Scoutingwedstrijden (LSW) mogen.

Uitslag:

Uitslag

 

Foto's top 3:

20220522 1405 IMG 7766 Middel 20220522 1405 IMG 7766 Middel 20220522 1405 IMG 7766 Middel 20220522 1405 IMG 7766 Middel