fotolijn

In de Landelijke Raad is het besluit gevallen over de naamgeving van onze speltakken.

Door de jaren heen was er een sterke wildgroei ontstaan waarop het bestuur van Scouting Nederland een voorstel heeft gedaan om tot hernieuwde uniformiteit te komen. Dit voorstel hangt ook nauw samen met de ophanden zijnde spelvernieuwing (spelvisie), waarbij per speltak éen spelvisie wordt gehanteerd. Voorbeeld: niet meer Bambilië èn Het Kind met de Hoge Hoed, èn het Junglebook, maar éen welpenspel.

De nieuwe namen zijn bevers (5-7), welpen (7-11), scouts (11-15), explorers (15-18), en roverscouts (18-21).

Kabouters, Verkenners, Gidsen, Padvindsters, Stamleden, Pivo’s, Zeeverkenners, Wilde Vaart, Loodsen, Dolfijnen, Esta’s, Jongerentak, junioren, enzovoort, al deze benamingen zijn vervallen.

In alle officiële communicaties (reglementen, tijdschriften, brieven, websites, mailings, nota’s, krantenberichten etc) zal Scouting Nederland erop toezien dat vanaf augustus (het nieuwe scouting seizoen) alleen nog maar de nieuwe namen worden gebruikt. Ook de website van Scouting Regio Den Haag zal aangepast worden.

Natuurlijk kan het zijn dat groepen hun eigen naamgeving blijven hanteren, net zoals speltakken vaak ook al een naam hadden in plaats van alleen een speltak aanduiding. Dit landelijk besluit is dan vooral ook niet bedoeld om groepen op te dringen hoe ze hun interne naamgeving moeten hanteren, maar voor communicatie naar de buitenwereld is duidelijkheid natuurlijk wel zo handig.