fotolijn

bevers RGBHierbij het draaiboek en de voorbereidingsopkomst voor de beverdoedag op 4 juni.

Als je aankomende zaterdag niet aan de slag gaat met de voorbereidingsopkomst dan is het wel handig om het verhaal te vertellen aan de bevers. Zodat je bevers zijn voorbereid voor 4 juni.

Mochten er nog vragen zijn dan horen we dat graag via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Het vriendelijke verzoek aan de Mohicanen om zsm de spellen aan te leveren.

50045Draaiboek BeverDoeDag 4 juni 2016

Algemene informatie

We volgen het thema verhaal uit het draaiboek van Scouting Nederland, Be Pals veranderen misschien en stuk van de verhaallijn. Als dit gebeurt laten ze dit nog weten. De Be Pals Prinses Juliana verzorgen het toneelstuk aan het begin en het einde van het regiospel. Ook staan ze op de centrale post om de kaartjes uit te delen.

Via de centrale post worden de spellen toegewezen en hier gaan ze ook weer terug. (kaartjes worden nog gemaakt)

Themaverhaal

Stuiter heeft toch iemand gezien. Dan komt de houthakker tevoorschijn en wil de boom omhakken. De leiding zegt dat het niet mag en vertelt ook waarom. Vervolgens gaan de bevers de spellen doen en de houthakker gaat leren wat wel en niet mag.

Actielijst

Actie Groep
Algemene boodschappen Rustenburg
Kaartjes om groepjes te verdelen Be Pals
Luchtkussen Sint Joris
Thema verhaal Be Pals
Aftekenlijst spellen Be Pals
Badges bestellen Be Pals

Kosten

Heb je kosten gemaakt voor je activiteit dan mag je die declareren. Wel de bonnen inleveren. Maximaal 10 euro per groep.

We gaan de groepjes maken door middel van kleur. We gaan de groepjes ook mengen.

Voor deze dag vragen we een bijdrage van 0,50 per deelnemer. Voor de leiding wordt geen bijdrage gevraagd. Op het einde van de dag willen we graag deze bijdrage afrekenen.

Programma

10:00 leiding verzameld en opbouw
11:00 kinderen verzamelen
11:05 start introductie thema
11:15 uitleg spel
12:50 afsluiting thema en uitdelen badge
13:00 afsluiten
Na de afsluiting even met zijn allen opruimen en korte evaluatie

Deelnemers & spelverdeling

Naam groep Spellen Aantal kinderen Aantal leiding
Be Pals Thema team 13  3
Rustenburg ID 4 - Boomfeesten
INT 2 - Speelafspraak 
Sint Joris  Springkussen
SPS 2 - Dennenappelgooiwedstrijd
UST 1 - Telefoneren zonder telefoon
12 
Mohicanen  - 25 
Rustenburg  VG 1 - Levend pictogrammen memorie   
VG 2 - De soep is heet 
Totaal     60 18 

Locatie

De Beverdoedag is bij de scoutinggroep de Be Pals Prinses Juliana groep Laan van Poot 93. Let op parkeren voor het clubhuis is niet mogelijk. Vermeld in de communicatie naar de ouders dat je de auto het best kan parkeren in de wijk of aan de Laan van Poot. De weg naar het clubhuis is afgesloten.

Boodschappenlijst (algemeen)

  • Aanmaak limonade (geen euroshopper)
  • Koekjes
  • Suiker
  • Koffiemelk
  • Snoepjes
  • IJsjes (Regelt de Sint Joris)

Voorbereidingsopkomst

Onderstaande tekst kun je voorlezen aan de bevers. Hierin zijn diverse spelletjes en opdrachten verwerkt die je met de bevers tijdens de voorbereidingsopkomst kunt uitvoeren. Op die manier kun je de bevers alvast warm maken voor de Bever Doe Dag. Heb je geen tijd om alle spelletjes & opdrachten uit te voeren? Lees dan het verhaal door. Deze gaat tijdens de Bever Doe Dag verder.

Het verhaal met spelletjs & opdrachten:

Stuiter zit lekker in het zonnetje onder de boom bij het dorpsplein. Het is lekker warm en Stuiter wordt er lekker moe van. Hij heeft lekker gevoetbald met Bas Bos, Steven stroom en Stanley Stekker. Stuiter drinkt een pakje drinken en eet een snoepje gegeten. Als het drinken en eten op is heeft hij geen zin om op te staan en het weg te gooien in de prullenbak. Ach dat kan best wel in de bosje en hop daar gaat het papiertje en pakje.

Op eens hoort hij een stem die boos zegt Stuiter dat mag niet dat moet in de prullenbak. Noah loopt naar Stuiter toe en ze zegt kom dan gooien we het samen weg. Oké zegt Stuiter en hij loopt zuchtend naar prullenbak. Noah zegt dit is goed voor het milieu. Wat is dat het milieu en Noah legt dit uit? Weten de bevers wat het milieu is. Daarom moeten we wel even het afval scheiden. Stuiter vraagt waarom dan? (Laat de bevers uitleggen wat je allemaal kan scheiden en laat ze het benoemen)

Het is goed om spullen te hergebruiken dan beland het niet allemaal op een grote afvalhoop. Stuiter denkt na en vraagt zich af of het moeilijk is om afval te scheiden.

(Vuilnismannen spel) Noah zegt ik weet hier een leuk spel bij. Ze gaat bij Fleur kleur allemaal bakken halen en ze heeft kaartjes met allemaal soorten afval. Noah roept nog een paar bewoners bij elkaar en ze legt het spel uit.

Na het spel vraag Stuiter wat is er nog meer goed voor het milieu. Stanley, professor Plof en Keet kleur reageren gelijk en praten door elkaar. Noah zegt stop dat is niet handig. Laten we bij jullie op bezoek gaan en kunnen jullie uitleggen wat jullie van het milieu weten.

Eerst gaan ze mee met Stanley Stekker. Hij heeft zonnepanelen op het dak van zijn huis liggen. Stuiter vraagt zich af wat je hier mee kan. (Laat de bevers dit vertellen)

(De zon is heet) Stanley zegt ik weet hier wel een leuk spel mee en pakt een groot touw. Hij maakt hier een cirkel van. Stanley zegt de cirkel is de zon. Straks ga ik in de zon staan daar is het super heet de andere bewoners staan om de zon en proberen in de zon te stappen en eruit te stappen zonder getikt te worden door Stanley. Word je getikt dan ga je Stanley helpen. Je mag maar 10 seconden buiten de zon staan want dan moet je weer terug anders ga je ook Stanley helpen.

Na het spelletje gaan Noah en Stuiter naar Keet en Fleur kleur. Wat ook goed voor het milieu is om producten her te gebruiken om te knutselen. (Zoek op het internet naar een leuk knutsel project)

Laten we naar Bas Bos gaan misschien weet hij nog een leuk spel. Als ze daar aankomen kijkt Bas Bos naar de bomen. Wat ben je aan het doen. Ik kijk welke bomen nog in leven zijn en welke niet die zijn namelijk gevaarlijk. Wist je dat bomen ook goed voor het milieu zijn. (Vraag aan de bevers waarom) (Spel bomentikkertje) Bas Bos zegt maar je kan ook een spel spelen namelijk bomentikkertje. Hij legt aan Stuiter en de bewoners hoe dit gaat. Voor dat Stuiter weggaat vraagt Bas Bos blijf je vanavond slapen bij mij en Rebel. Dat lijkt ons wel gezellig. Dat is prima tot vanavond.

Als Stuiter en Noah hebben gerend willen ze graag iets drinken omdat ze dorst hebben. Ze gaan iets drinken bij Rozemarijn en Professor Plof. Wel eerst je handen wassen die zien er smerig uit na het aanraken van al die bomen. Tijdens het handen wassen maakt Stuiter Noah nat met het water. He doe dat is niet ook dat is niet goed voor het milieu niet veel water verspillen. Waarom mag dat dan niet. (Vraag aan de bevers waarom het verspillen van water niet handig is.)

Professor plof zegt soms is water erg vuil en dan kan je het niet drinken. Maar ik weet proefje om water te zuiveren. Zal ik dat eens laten zien aan jullie.(http://users.skynet.be/fa335769/IMAGES/print/waterwaaier.pdf hier staat een uitleg over het proefje natuurlijk zijn er nog meer sites met info)

(Spel bomenspeurtocht) Als ze met de proefjes bezig zijn komt Steven langs. Hij heeft foto’s gemaakt van de bomen rondom Hotsjitonia. Als Stuiter en Noah klaar zijn gaan ze proberen de bomen te zoeken en te herkennen. (Voor de leiding maak een foto’s van bomen in de buurt en kijk of de bevers deze herkennen.

Als ze alle bomen hebben gevonden lopen ze naar de boot van Sterre en Steven. Sterre zwaait en zegt toen ik in het regenwoud was zag ik dat er veel bomen worden gekapt. Waarom kappen ze de bomen dan vraagt Stuiter. (Vraag het aan de bevers en leg dit uit ook waarom het slecht is voor het milieu)

Steven zegt lachend eigenlijk moet er een superhelden dier zijn die ervoor zorgt dat er geen bomen meer worden gekapt. O misschien wel superkippen zegt Sterre. Superkippen zegt Stuiter? (Speel het spel superkippen http://www.spellenmap.nl/?p=spel&spel=6EE8V2XNUX )

Stuiter is heel erg moe en gaat naar Bas Bos en Rebel. Eerst gaan ze met zijn allen avondeten en dan gaat Stuiter lekker slapen. De volgende dag wordt hij wakker en gaat naar beneden. Daar zitten Bas Bos en Rebel aan tafel. Ze gaan lekker ontbijten dan kijkt Stuiter naar buiten er loopt iemand die hij niet kent en hij gaat met een hakbijl naar de boom op het grote plein. Bas Bos wie is dat en wat gaat hij doen?

Als jullie dat willen weten kom dan zaterdag 4 juni naar Scoutinggroep Be Pals om het vervolg te horen van het verhaal. Tijdens de beverdoedag.